Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

6 Μάθημα: ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

.


ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ 

με ένα σημείο φυγής - σχεδιασμός εσωτερικού χώρου


Το φως, η υπέρτατη εξ' άνωθεν ευλογία που κάνει ορατό τον υλικό μας κόσμο, "τρέχει" ανεμπόδιστα στο κενό, διαθλάται και κινείται δύσκολα στην ατμόσφαιρα, δυσκολότερα στο νερό και καθόλου στην ύλη.
Ο ήχος κινείται άνετα στην ύλη, δύσκολα στο νερό, δυσκολότερα στον αέρα και καθόλου στο κενό. Είναι υλικός αντίθετα με το άϋλο και Πνευματικό φως.
Τα μάτια κατασκευάστηκαν σύμφωνα με τους νόμους που διέπουν το φως, γι' αυτό και καλύπτουν με μιας ολόκληρο το Σύμπαν, αφέντες του χώρου ατενίζουν ανεμπόδιστα ό,τι το ορατό. Ακόμη κι αν δε βλέπουμε πίσω από την πλάτη, γνωρίζουμε πως ο κόσμος συνεχίζει ολόγυρά μας.
Στην προσπάθεια να μεταφερθεί στο χαρτί η αίσθηση του βάθους, ανέκυψαν πολλά προβλήματα και μόλις στην πρώιμη Αναγέννηση (Μαζάντσιο 1401 -1427 Φλωρεντία) αποτυπώθηκε σωστά η σταδιακή σμίκρυνση των αντικειμένων, μια αναλογία που με αληθοφάνεια δημιουργεί την ψευδαίσθηση του βάθους.
Η γνώση της Προοπτική, δίνει τη δυνατότητα να μεταφέρουμε σωστή την αίσθηση της 3η διάστασης από το φυσικό μας χώρο πάνω στην επίπεδη επιφάνεια εργασίας μας.
Δεν είναι μια ασυνείδητη μηχανική διαδικασία όπου απλά τραβάμε γραμμές από ένα σημείο φυγής, που εμείς το ορίσαμε πάνω σε μία οριζόντια γραμμή που βαφτίσαμε Ορίζοντα!
Η σωστή γνώση μηχανισμού σχεδίασης με Προοπτική, ξεκινά από τη γνώση της δική μας ικανότητας να “βλέπουμε”.
Όταν κατανοήσεις σωστά το μηχανισμό της όρασής μας, τότε όλα, αν και σχεδιαστικά παραμένουν “ίδια”, τώρα είναι τελείως διαφορετικά!
Ο Ορίζοντας πλέον ΔΕΝ θα είναι εκεί όπου ενώνετε ο Ουρανός με την Θάλασσα!
Ο τρόπος που λειτουργεί η όραση, μας βοηθά να κατανοήσουμε σωστά και τον τρόπο που λειτουργεί η Προοπτική!
Τι είναι απαραίτητο να λειτουργήσει η ικανότητα της όρασης;
Το Φως!
Τίποτε δεν μπορούμε να δούμε χωρίς τη δική του παρουσία και κατανοώντας πως το Φως λειτουργεί, κατανοούμαι τον τρόπο που αντιλαμβανόσαστε τον τρισδιάστατο κόσμο γύρω μας, μαζί και την τεχνική πως θα τον μεταφέρουμε στην επίπεδη επιφάνεια μας!
Το ταχύτατο Φως ταξιδεύει παντού!
Όταν συναντά ύλη, αντανακλάτε από κάθε απειροελάχιστο σημείο και διαχέεται σφαιρικά ολόγυρά, μεταφέροντας και κάνοντας παντού ορατό κάθε τι που στο διάβα του συνάντησε!
Για τον κάθ' ένα από 'μας, ορατά θα είναι εκείνα που οι αντανακλώμενες ακτίνες φωτός φτάνουν στα μάτια μας. Όσες αντανακλώμενες ακτίνες φωτός έρθουν στα μάτια μας, τα αντικείμενα που περιγράφουν, δεν θα είναι ορατά από εμάς!
Αν ότι βλέπουμε συμβαίνει γιατί οι αντανακλώμενες ακτίνες φωτός ήρθαν στα μάτια μας, τότε και το έδαφος και ο Ουρανός, και τα δέντρα και ο Ορίζοντας, ΌΛΑ παύουν να είναι “εκεί”, αφού τώρα όλα είναι “εδώ”, ακριβώς σε κάθε μας μάτι.
Έτσι και ο Ορίζοντας, δεν είναι εκεί αλλά στο ύψος του δικού ματιού, προσοχή όμως, ναι μεν στο ύψος του ματιού μας, αλλά πάντοτε σε οριζόντια θέση.
Έτσι, αν χαμηλώσω το κεφάλι μου, ο Ορίζοντας θα είναι εκεί που βρίσκετε το μάτι μου, αλλά πάντοτε σε Οριζόντια θέση. Είτε κάτω κοιτάζω, είτε ψηλά στον Ουρανό, ο ορίζοντας βρίσκεται ακριβώς στο ύψος του ματιού μου, σε οριζόντια πάντοτε θέση.
Στα βίντεο και τα κινούμενα σχέδια θα βρείτε τις γνώσεις που περιγράφουν τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το τρισδιάστατο χώρο γύρω μας και τη μεθοδολογία με σαφείς ενέργειες το πως, το γιατί και με ποιον τρόπο σχεδιάσουμε, για να είναι σωστή η μεταφορά του στη επίπεδή μας επιφάνεια!
Αφού δεν είμαστε μαζί δίπλα-δίπλα, παράκληση, αφού δείτε βίντεο και κινούμενα σχέδια όσες φορές χρειαστεί, κάντε την άσκηση σε δική σας επιφάνεια.
Μόλις τελειώσετε τον σχεδιασμό, ξαναδείτε βίντεο και κινούμενα σχέδια, γιατί κάτι, κάπου, πάντοτε μια γνώση μας ξεφεύγει και κρίμα αν δεν την κερδίσουμε!
Μετά την επανάληψη, χρήσιμο όσο τίποτε άλλο, να κάνετε ένα δικό σας εσωτερικό χώρο, καλύτερα από φαντασίας και μετά εκ του φυσικού.
Εκεί θα φανεί αν και πόσο καταλάβατε σωστά την προοπτική.
Βίντεο και κινούμενα σχέδια, ΔΕΝ κουράζονται να επαναλαμβάνουν όσα χρήσιμα για εσάς!
Εσείς;

Βίντεο και κινούμενα σχέδια, μεγαλώνουν με κλικ.
1ο Βίντεο Προοπτική 
Σχεδιασμός εσωτερικού χώρου με ένα σημείο φυγής

2ο Βίντεο Προοπτική 
Σχεδιασμός εσωτερικού χώρου με ένα σημείο φυγής

3ο Βίντεο Προοπτική 
Σχεδιασμός εσωτερικού χώρου με ένα σημείο φυγής

Ο ορίζοντας βρίσκετε πάντοτε στο ύψος των ματιών μας.


Πως βρίσκουμε το σημείο φυγής (ορίζοντά & άξονα) σε εσωτερικό χώρο


Στο σχεδιασμένο απέναντι τοίχο, από το σημείο φυγής ορίζουμε σωστά το χώρο


Η αναγκαία & πρακτική ύπαρξη του "Σενάζι" και πως βοηθά στο σχέδιό μας


Σχεδιάζουμε σωστά νέο τοίχο και μια ακόμη πόρτα.

Σχεδιάζοντας αντικείμενα με χρήση αναλογιών ως προς τα μεγέθη τους.


Φωτιστικά και πάτωμα σχεδιάζονται με σωστή χρήση βοηθητικών γραμμών.


Το μέγεθος μας αναλογικά μέσα στο χώρο



Όταν είμαστε μπροστά σε ένα αντικείμενο, όταν δηλαδή δε βλέπουμε καμιά πλαϊνή του πλευρά, το σχεδιάζουμε με τη βοήθεια ενός σημείου φυγής.
Σχεδιάζουμε μετρώντας την μπροστινή πλευρά του (με κόκκινο χρώμα).
Μετράμε πόσο απέχει ο ορίζοντάς μας (το ύψος των ματιών μας) από το επάνω μέρος του τετραγώνου που σχεδιάσαμε και εκεί σημειώνουμε το σημείο φυγής.
Τραβάμε τις γραμμές φυγής από τα άκρα του τραπεζιού προς το σημείο φυγής ή αντίθετα.
Μετράμε στο επάνω μέρος του τραπεζιού το βάθος και σχεδιάζουμε μια οριζόντια γραμμή ανάμεσα στις γραμμές φυγής.

Προσέχετε, το βάθος του τραπεζιού το μετράμε δίχως το μολύβι μας να γέρνει εμπρός ή πίσω (όπως είδαμε στα βίντεο στο μάθημα του Όγκου), 



Ευχόμαστε σε όλους,
Καλή Σπουδή με πολλά σκαλιά γνώσης,
για ποιοτικά καλύτερο κόσμο!

Χρήστος Τυρεκίδης



Κατάλογος Μαθημάτων:

Κοινοποιήσετε τα δωρεάν μαθήματα με κλικ, κάτω στο εικονίδιο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου